Influencer Marketing
Social Media speelt een belangrijke rol in de huidige samenleving. Bijna alle bedrijven maken hier tegenwoordig gebruik van. Maar waar bedrijven steeds meer gebruik van maken zijn influencers. De bedrijven maken gebruik van Influencer Marketing. Wat dit precies inhoud en hoe bedrijven dit toepassen wordt hieronder uitgelegd. Verder ga ik jullie introduceren aan een bedrijf die hier op een hele interessante manier gebruik van maakt.
Wat is Influencer Marketing?
Influencer Marketing is een vorm van marketing waarbij er gebruik wordt gemaakt van een persoon of een groep die ingezet wordt om invloed uit te oefenen op het gedrag van de doelgroep. Influencers zijn veelal actief op sociale media en hebben veel volgers. Doordat deze influencers veel volgers hebben gekregen en daarmee ook een "voorbeeldfunctie" hebben gekregen, kunnen zij veel invloed uitoefenen op hun volgers. Bedrijven maken gebruik van influencers om in een bepaalde branche, jouw product, dienst of merk onder de aandacht te brengen bij de doelgroep en vervolgens een bepaalde waarde hierbij de creëren. Dit gebeurt voornamelijk via cross media, denk hierbij aan Facebook, YouTube, Instagram etc.

Wie kan een influencer zijn?
Influencers zijn te vinden op verschillende niveaus, ze zijn op macro, meso, micro en zelfs nano niveau terug te vinden. Daarbinnen wordt onderscheid gemaakt in verschillende influencers: bloggers, vloggers, journalisten, en bekende personalities. Een bekende personality kan een acteur, zanger, sporter of zelfs een cartoonfiguur zijn.
Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende verdeling:
- Celebrities
- Social influencers
- Customer influencers
De customer influencers zijn trouwe en loyale klanten die persoonlijke verhalen over het merk of product verspreiden in de directe omgeving. Zij hebben vaak wel een minder groot bereik dan andere influencers.
Ook celebrities kunnen ingezet worden. Er zijn ook veel commercials die gebruik maken van bekende mensen, maar zij zijn niet altijd bekend met de branche. Dit wordt ook wel "Celebrity Endorsement" genoemd. Hier wordt later nog meer over verteld. Bij de influencers weten ze daadwerkelijk veel van het onderwerp dat ze promoten. De strategie zie je veel terug komen bij branches zoals mode, beauty, wonen, eten en drinken, gadgets, sport en lifestyle.
Zoals de campagnes hieronder is te zien hoe bekende persoonlijkheden kunnen worden ingezet voor een merk. Op de eerste campagne is te zien dat er gebruik is gemaakt van een bekende zangeres, Beyonce. Zo heeft Nespresso gebruik gemaakt van een acteur. En heeft Calvin Klein een campagne opgezet met de vijf zussen van de Kardashian/Jenner familie.



Waarom influencer marketing?
Het is een zeer efficiënte manier van marketing doordat er heel doelgericht kan worden ingespeeld op de juiste doelgroep. Deze strategie is gericht op de B2C (business to consumer), maar kan ook zeer geschikt zijn voor de B2B (business to business). Er zijn bedrijven die ondernemingen helpen bij het zoeken van een passende influencer die met zijn doelgroep aansluit bij de doelgroep van de onderneming.
Het wordt ook wel de mond-tot-mond reclame van de 21e eeuw genoemd. Waar mond-tot-mond-reclame draait om invloed van mensen die elkaar kennen, is dat bij influencer marketing niet het geval. Toch heerst wel het gevoel van "kennen" bij de volgers van de influencers. Die krijgen bijna dag en nacht iets te horen van hun influencer. Doordat de volgers de vlogger "kennen" is er een vertrouwen ontstaan tussen de volgers en de influencer. Op het vertrouwen van de volgers wordt dan uiteindelijk ingespeeld door de bedrijven die hun producten of diensten via die kanalen onder de aandacht brengen.
BALR.
Balr is een internationaal luxury lifestyle brand. Het merk is opgezet in 2013 door Demy de Zeeuw , Eljero Elia en Gregory van der Wiel (oud-voetbalspelers). Het merk moet de allure van het reizen, de hotels, de auto’s, de clubs en de vrouwen uitstralen, maar voor een bereikbare prijs. Het is immers een “affordable luxury”. Het draait allemaal om het “Life of a Balr.” concept. Het merk maakt gebruik van de bekendheid van Demy de Zeeuw als oud-voetbalspeler. Hiermee willen ze een lifestyle neerzetten waarmee ze hun publiek aanspreken. Inmiddels heeft het Instagram account van Balr. 1,1 miljoen volgers.

Daarnaast hebben ze het contentplatform 433 opgezet. Dit is de grote kracht achter Balr. Met 433 zijn ze de eerste die zich op grappige Instagram-posts over voetbal richten. Het is het grootste platform over voetbal ter wereld. Verder bezit Demy de Zeeuw het bedrijf Wannahaves, een content provider over alles wat luxe is.
Het grote netwerk van Demy de Zeeuw wat hij tijdens zijn voetbal carrière heeft opgedaan zet hij in om zijn bedrijven te promoten. Daarnaast gebruikt hij zijn eigen bedrijven om de bedrijven onderling te promoten. Via het kanaal van 433, wat inmiddels 16,3 miljoen volgers heeft op Instagram, maakt hij reclame om Balr. te promoten zonder dat hij hier geld voor hoeft te betalen.




Jordi Amat, een Spaanse profvoetballer te zien op de afbeelding hierboven, post foto's op zijn Instagram-account met een Balr. shirt aan. Dit is de reclame waar Barl. naar op zoek is. Gratis publiciteit. Zo vroeg Demy de Zeeuw aan Angel di Maria van Paris Saint Germain om een Balr shirt te dragen toen hij in Qatar medisch werd gekeurd voor zijn transfer van Manchester naar PSG. Qatar-sjeiks zijn de baas van PSG. Hij werd hij in een Balr.-shirt gefotografeerd met de zoon van een sjeik. Dat shirt had hij van Barl. gekregen via Daley Blind, die bij Manchester United speelt. Een andere keer postte Neymar, een Braziliaanse profvoetballer die bij Paris Saint Germain speelt, een foto met zijn broertje, die een Balr.-shirt droeg. Neymar heeft meer dan 85 miljoen volgers. Op deze manier komt het merk Barl. onder de aandacht bij een heel breed publiek wereldwijd zonder dat Barl. er geld aan uit hoeft te geven. Demy de Zeeuw houdt zich bezig met wat en wie er op dit moment populair zijn en dat probeert hij aan zijn merk te binden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb